Raskat Britse Korthaar

Britse korthaar

Raskat Britse Korthaar

Al honderden jaren lang worden katten en poezen door mensen gebruikt als huisdier. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 4 miljoen katten als huisdier. Een klein gedeelte hiervan is raskat. Ondanks dat we de termen “kat” en “poes” los gebruiken, tellen deze eigenlijk voor het geslacht van het dier. Bij een kat hebben we het namelijk vaak over een mannetje, ofwel kater, en bij een poes hebben we het vaak over een vrouwtje.

Leeftijden van katten kunnen enorm verschillen. Gemiddeld wordt een kat ongeveer 15 jaar oud, maar bij raskatten ligt het gemiddelde wat lager. Vaak heeft dat te maken met het feit dat raskatten vatbaarder zijn voor erfelijke ziektes.

Raskat Britse korthaar: Historie

Een van de bekendere soorten raskatten is de Britse Korthaar. Hij dankt zijn naam aan zijn afkomst aangezien deze kat afstamt van de Britse zwerfkatten. Waar zijn roots precies liggen is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is de kat ooit meegekomen met de Romeinen die hem vonden in Egypte. In Groot-Brittanniƫ moesten de katten zich aanpassen aan andere weersomstandigheden waardoor de Britse korthaar zich ontwikkelde tot een sterke kat.

Zoals bij de meeste raskatten het geval is, werden de Britse katten geselecteerd op uiterlijk om zich voort te planten. Om zijn kleine gestel te behouden, werd de kat ook vaak gekruist met een Perzische kat.

Raskat Britse korthaar: Kenmerken

De Britse Korthaar staat bekend om zijn lieve innerlijk en uiterlijk. Qua uiterlijk kenmerkt de Britse Korthaar zich als een kleine kat met sterke, maar korte poten. Zijn vacht is vrij dik en ontzettend zacht en kan een hoop verschillende kleuren hebben. Meestal zijn de katten grijs, blauw of wit met verschillende patronen in de vacht. De ogen van de kat kan allerlei verschillende kleuren hebben. Ook staat de Britse korthaar bekend om een vrij korte snuit, grote ogen en korte oren. Een gemiddelde kat van zijn soort weegt ongeveer 6 kilo, maar mag ook iets lichter of zwaarder dan dat zijn en mag zelfs een beetje mollig zijn.

Naast zijn knuffelige uiterlijk, is de Britse Korthaar ook een enorm sociale kat. Hij zal niet snel op schoot kruipen bij iemand, maar zoekt weel contact. Ook kan hij prima omgaan met andere dieren of kinderen. De Britse korthaar is een goede kat om binnen te houden en ondanks dat hij enorm sociaal is, kijkt hij liever van een afstand toe. Gemiddeld wordt een Britse Korthaar tussen de 9 jaar en 15 jaar oud.

Raskat Britse Korthaar: Verzorging

De zachte vacht van de korthaar moet ongeveer wekelijks geborsteld worden en dan het liefst met een fijne borstel. Belangrijk om dit in het najaar en voorjaar te doen omdat de kat dan verhaard. Wanneer er dan niet voldoende geborsteld wordt kan de Britse Korthaar last krijgen van haarballen. Ook is het belangrijk om jaarlijks met de kat een check up te doen bij de dierenarts. Zoals bijna alle raskatten kan de Britse Korthaar last krijgen van bepaalde erfelijke ziektes. Ook komen benauwdheid, door de korte snuit, en hart- en nierfalen vaak voor bij deze katten. Door af en toe een bezoekje aan de dierenarts te brengen, kun je dit goed in de gaten houden.

Tot slot

De Britse Korthaar is een geliefde kat die goed gehouden kan worden als huisdier. Door zijn status als lieve kat, heeft hij het zelfs voor elkaar gekregen om een heuse fanclub in Nederland te laten starten. De vereniging Rasclub Britse Korthaar geeft namelijk elk kwartaal een magazine uit over de geliefde kat.

 

By Admin

Related Post