Wat mag een Britse Korthaar eten?

Britse Korthaar eten

Voedingseisen van de Britse Korthaar

De Britse Korthaar heeft specifieke voedingsbehoeften die moeten worden vervuld om een goede gezondheid en welzijn te behouden. Hier zijn enkele voedingsvereisten van de Britse Korthaar:

 1. Calorieën: De Britse Korthaar is een middelgroot tot groot ras en heeft een gemiddelde tot lage activiteitsniveau. Hierdoor heeft de kat een matige hoeveelheid calorieën nodig om op gewicht te blijven en gezond te blijven. Het is belangrijk om de hoeveelheid calorieën in het voer van de kat te controleren om overvoeding en obesitas te voorkomen.
 2. Eiwitten: De Britse Korthaar heeft een hoog eiwitgehalte nodig om de spieren te onderhouden en te ontwikkelen. Eiwitbronnen zoals kip, vis, lam, rundvlees of kalkoen zijn geschikt voor de Britse Korthaar. De eiwitinname moet ongeveer 30% van de dagelijkse voeding uitmaken.
 3. Vetten: De Britse Korthaar heeft vetten nodig voor energie en om de vacht glanzend te houden. Het is belangrijk om gezonde vetten te kiezen, zoals die gevonden worden in visolie, zalm of lijnzaadolie, om de gezondheid van de huid en vacht te verbeteren. Het vetgehalte van het voer moet ongeveer 15% zijn.
 4. Koolhydraten: Hoewel koolhydraten niet essentieel zijn voor de gezondheid van de kat, kunnen ze een bron van energie zijn. Koolhydraten kunnen worden gevonden in granen, fruit en groenten. Het is belangrijk om het koolhydraatgehalte van het voer laag te houden, omdat katten van nature carnivoren zijn en het verteren van koolhydraten moeilijk kan zijn voor hun spijsvertering.
 5. Mineralen en vitaminen: De Britse Korthaar heeft essentiële mineralen en vitaminen nodig, zoals calcium, fosfor, ijzer, zink en vitamine A, C en E, om gezond te blijven. Het is belangrijk om voer te kiezen dat een uitgebalanceerde mix van deze voedingsstoffen bevat.

Het is belangrijk om het voer en de voedingsbehoeften van de Britse Korthaar regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en eventuele gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies over de beste voeding voor uw Britse Korthaar.

Britse Korthaar

Droogvoer of natvoer?

Zowel droogvoer als natvoer kunnen geschikt zijn voor de Britse Korthaar, maar er zijn voor- en nadelen aan beide opties die in overweging moeten worden genomen.

Over het algemeen kan een combinatie van droog- en natvoer de beste optie zijn, zolang de kat voldoende gehydrateerd blijft en de voeding alle nodige voedingsstoffen bevat. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies over welk type voer het beste is voor uw Britse Korthaar.

Hoeveelheid voer

De hoeveelheid voer die een Britse Korthaar nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, geslacht, activiteitenniveau en algemene gezondheidstoestand.

Over het algemeen heeft een volwassen Britse Korthaar van gemiddeld gewicht (4-6 kg) ongeveer 60-80 gram droogvoer of 200-250 gram natvoer per dag nodig, verdeeld over 2-3 maaltijden. Het is belangrijk om de voedingsrichtlijnen op de verpakking van het voer te volgen en de voeding af te stemmen op de individuele behoeften van uw kat.

Als uw Britse Korthaar te zwaar is, kan het nodig zijn om de voeding te verminderen en meer lichaamsbeweging aan te moedigen. Als uw kat daarentegen te mager is, kan het nodig zijn om de hoeveelheid voer te verhogen of een voedingssupplement toe te voegen.

Het is ook belangrijk om de voerhoeveelheden aan te passen als uw kat ouder wordt of als er veranderingen zijn in zijn gezondheidstoestand of activiteitenniveau. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies over de juiste hoeveelheid voer voor uw Britse Korthaar.

Britse Korthaar voeding

Voedingsmiddelen om te vermijden Britse Korthaar

Er zijn enkele voedingsmiddelen die u moet vermijden om de gezondheid van uw Britse Korthaar te beschermen. Enkele van deze voedingsmiddelen zijn:

 1. Chocolade: Chocolade bevat theobromine, wat giftig is voor katten en kan leiden tot overmatige dorst, braken, diarree, hartproblemen en in extreme gevallen zelfs de dood.
 2. Ui en knoflook: Ui en knoflook bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor katten en kunnen leiden tot bloedarmoede.
 3. Rauw vlees en vis: Rauw vlees en vis kunnen ziekteverwekkers bevatten die een risico vormen voor katten en kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
 4. Zuivelproducten: Hoewel katten melk lekker vinden, hebben ze vaak moeite met het verteren van zuivelproducten en kunnen ze diarree of maagproblemen krijgen.
 5. Voedingsmiddelen met veel zout: Te veel zout kan leiden tot uitdroging en nierproblemen bij katten.
 6. Voedingsmiddelen met cafeïne: Cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, verhoogde hartslag en zelfs epileptische aanvallen bij katten.
 7. Voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen: Kunstmatige zoetstoffen zoals xylitol kunnen leiden tot insuline-afgifte en de bloedsuikerspiegel van katten verlagen.

Het is belangrijk om de voedingsrichtlijnen op de verpakking van het voer te volgen en te voorkomen dat u uw kat tafelrestjes geeft, tenzij u zeker weet dat de voedingsmiddelen veilig zijn voor uw kat. Raadpleeg altijd een dierenarts als u twijfelt over de veiligheid van een bepaald voedingsmiddel voor uw Britse Korthaar.

Voedingssupplementen Britse Korthaar

voedingssupplementen

In het algemeen hebben Britse Kortharen een uitgebalanceerd dieet nodig dat alle essentiële voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben om gezond te blijven. Als u uw kat al een hoogwaardig kattenvoer geeft dat alle benodigde voedingsstoffen bevat, heeft u mogelijk geen voedingssupplementen nodig.

Als uw Britse Korthaar echter specifieke gezondheidsproblemen heeft of een dieet volgt dat mogelijk tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan veroorzaken, kan uw dierenarts voedingssupplementen aanbevelen om deze tekorten aan te vullen. Enkele voorbeelden van voedingssupplementen die uw dierenarts kan aanbevelen zijn:

 1. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde vacht en huid, evenals bij het ondersteunen van de hersenfunctie en het immuunsysteem.
 2. Probiotica: Probiotica kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van darmproblemen.
 3. Glucosamine en chondroïtine: Deze supplementen kunnen helpen bij het bevorderen van gezonde gewrichten en kunnen nuttig zijn voor oudere katten of katten met artritis.

Het is belangrijk om alleen voedingssupplementen te geven die zijn aanbevolen door uw dierenarts, aangezien sommige supplementen schadelijk kunnen zijn voor katten als ze in te grote hoeveelheden worden gegeven. Het is ook belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de supplementen niet te gebruiken als vervanging voor een uitgebalanceerd dieet.

Related Post