De geschiedenis en kenmerken van de Britse Langhaar

Door Admin apr 12, 2023
Britse Langhaar

De Britse Korthaar is een populaire kattenras, maar wist je dat er ook een langharige variant van dit ras bestaat? Deze heeft dezelfde roots als de Korthaar, maar heeft een langere vacht en een iets slanker postuur. In dit artikel zullen we meer vertellen over de geschiedenis en kenmerken van de Britse Langhaar.

Geschiedenis

De geschiedenis begint net als die van de Korthaar in het Verenigd Koninkrijk. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in de jaren 50 van de vorige eeuw en kreeg toen de naam “Longhair British”. De eerste Langhaar werd geboren uit een Korthaar en een Perzische kat. Deze kruising zorgde voor de langere vacht.

In de jaren 70 van de vorige eeuw werden de eerste specifieke fokprogramma’s opgezet. Het doel was om een kat te fokken die de uitstraling en het temperament van de Korthaar had, maar dan met een langere vacht. Dit is gelukt en sindsdien is de Britse Langhaar een erkend ras.

Kenmerken

De Britse Langhaar lijkt erg op de Korthaar, maar heeft een langere vacht. De vacht is dicht en zacht en heeft een wollige textuur. Het ras heeft een gedrongen postuur en een ronde kop met grote ronde ogen. De oren zijn klein en afgerond aan de bovenkant. De Langhaar heeft ook een dikke staart en stevige poten.

Qua kleuren en patronen is er veel variatie mogelijk bij de Britse Langhaar. De meest voorkomende kleur is blauw, maar er zijn ook andere kleuren mogelijk zoals zwart, rood, crème, wit en tabby. De vacht kan effen zijn, maar ook patronen hebben zoals strepen, vlekken en schildpad.

Temperament

Het temperament lijkt veel op dat van de Korthaar. Het zijn rustige, vriendelijke en intelligente katten die goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn niet zo actief als sommige andere kattenrassen en houden ervan om lekker te luieren in de zon. De Britse Langhaar heeft wel aandacht nodig en houdt ervan om geaaid en geknuffeld te worden.

Verzorging

De vacht vereist wel wat verzorging. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om klitten en vilt te voorkomen. Dit kan het beste gebeuren met een zachte borstel of kam. Ook is het belangrijk om regelmatig de oren en ogen van de kat schoon te maken.

Conclusie

De Britse Langhaar is een uniek en prachtig kattenras met een lange geschiedenis. Oorspronkelijk ontstaan uit een kruising tussen een Korthaar en een Perzische kat, heeft dit ras zich ontwikkeld tot een populair ras met een gedrongen postuur en een dichte, wollige vacht. Deze heeft het rustige en vriendelijke temperament van de Korthaar geërfd en is daardoor een ideale huisgenoot voor gezinnen met kinderen of andere huisdieren. Hoewel de vacht van de Langhaar enige verzorging vereist, is dit een relatief eenvoudige taak die gemakkelijk in de dagelijkse routine kan worden opgenomen. Kortom, de Britse Langhaar is een geweldige aanvulling op elk huishouden dat op zoek is naar een vriendelijke, rustige en prachtige kat.

By Admin

Related Post