Britse korthaar verzorging

De Britse korthaar is een kattenras wiens verleden ligt in de Engelse 19e eeuw. De kat zie je voornamelijk met een grijze, blauwe of lila vacht en een robuuste bouw. De kleine oren en de grote ronde kop zijn kenmerkend voor de Britse korthaar, en een korte, dikke staart. De kat is rustig van aard en gaat onafhankelijk door het leven.

VerzorgingDe kat heeft graag zijn eigen ruimte. Het is daarom het verstandigst om de Britse korthaar naar buiten te laten mogen. Is dit niet mogelijk omdat je bijvoorbeeld in een flat woont, geef de kat dan voldoende speelwerk zoals een krabpaal en speeltjes. De kat verhaart niet heel erg wanneer het niet in de rui is. Aai de kat af en toe, en dit zou voldoende moeten zijn om het overtollige haar weg te halen. Wanneer de kat wel in de rui is, wat zich in de herfst en de lente afspeelt, dien je de kat wel te borstelen.

De kat zal anders tijdens het schoonlikken van de vacht tevens veel haren op likken en dit kan haarballen veroorzaken. Over het algemeen weegt de Britse korthaar 4 tot 8 kilo, waar de poes lichter van gewicht is dan de kater. Controle van het gebit en van de nagels is absoluut aan te raden. Loop zo nu en dan de nageltjes door en kijk of deze ietwat geknipt dienen te worden. Dit is sneller het geval wanneer de kat niet regelmatig naar buiten gaat.

Voor het nalopen van zijn gebit kun je de kat een tandenpoets beurt geven. Ook kun je de kat speciale voeding geven die tandplak tegen gaat, aangezien de Britse korthaar daar gevoelig voor is. En uiteraard kun je er ook voor kiezen naar de dierenarts te gaan. Deze haalt dan eventueel overtollig tandsteen weg.

Voor het kattenbak gebruik is het verstandig niet teveel grit in de bak te doen. De Britse korthaar houdt van hygiëne. En met een dunne laag grit in de bak is het verschonen van de kattenbak een gemakkelijkere klus dan wanneer je telkens kilo’s aan grit de vuilnisbak in moet gooien.

Aandacht

Ondanks dat de kat een vrij zelfstandig leven leidt, moet je de kat wel de benodigde aandacht geven. De kat vindt het fijn om zich geliefd en opgemerkt te voelen, anders zal de kat zich ongelukkig voelen en zal wat gaan mokken. Probeer met de kat te spelen, door bijvoorbeeld een hengeltje met veertjes er aan in de lucht te houden. De kat zal dit proberen te pakken te krijgen. Door het spelen met de kat zal de kat zich niet snel vervelen, en dit is goed voor het welzijn van de kat.

Voeding

De Britse korthaar heeft de neiging om te snel zijn voedsel door te slikken, zonder goed gekauwd te hebben. Daarom is er speciale voeding ontwikkeld voor dit kattensoort. Dit is voeding dat bestaat uit relatief kleine brokjes. De kleine kaken van de Britse korthaar kunnen grote brokken niet aan, en de grootte van de brokken van het speciale voer verhelpt dit probleem. Lees hier alles over de voeding van de Britse Korthaar.