Het kattensoort: de Britse Korthaar

Britse korthaar

Er zijn wel ongeveer 5500 soorten zoogdieren op de wereld en de kat is daar een van. Maar als je het hebt over katachtigen dan zijn er in die categorie ook weer veel verschillende soorten te vinden. Dieren zoals katten waaronder de Britse Korthaar, hebben veel met elkaar gemeen. Toch zijn er enkele verschillen. In dit artikel vind je alle informatie over de Britse Korthaar.

Mooi en lief

Een ding is zeker en dat is dat de Britse Korthaar zeer geliefd is als huisdier in Nederland. Het kattensoort kent een mooi uiterlijk dankzij zijn brede ronde kop, grote ogen en platte neus. Het is een echte raskat met vaak een eigen stamboom. Daarnaast kan de Britse Korthaar zich snel ergens thuis voelen en kan het goed overweg met kleine kinderen of honden. Het karakter van de Britse Korthaar zorgt er ook vaak voor dat mensen zwichten voor het beestje. Het is een zeer rustige en evenwichtige kat om in huis te hebben. Sommige mensen omschrijven de Britse Korthaar als de perfecte huiskat doordat hij zo mensvriendelijk is. De Britse Korthaar behoort ook bij de roofdieren. Net als alle andere katten houdt de Britse Korthaar er van om de jagen. Verder is hij ook heel erg geduldig, vriendelijk en vrolijk. Bij een Britse Korthaar komt de puberteit vrij laat, ze zijn namelijk pas na twee á drie jaar volwassen.

De afkomst van de Britse Korthaar

Aan de naam kun je waarschijnlijk al wel raden waar de Britse Korthaar vandaan komt, maar dat is niet geheel waar. Het is wel zo dat deze kattensoort het oudste kattenras van Groot Brittannië is maar het schijnt dat ze daar zijn gekomen dankzij de Romeinen. Ze leefden een tijdje geïsoleerd in Groot-Brittannië en werden pas na de tweede wereldoorlog gefokt en verhandeld.

Het uiterlijk van de Brits Korthaar

Zoals al eerder vermeld, is de Britse Korthaar erg bekend en geliefd vanwege zijn uiterlijk. De vacht van een Britse Korthaar is heel erg zacht en donzig. Verder is het een hele ronde kat met korte pootjes. Britse kortharen kunnen verschillende kleuren ogen hebben waaronder groen, geel of oranje. Ze hebben ook bolle wangen en een gespierde lichaamsbouw. Verder heeft de Britse Korthaar natuurlijk zijn kenmerkende platte neus. Voor een vrouwtjes Britse Korthaar is het normaal om rond de 5kg te wegen. Voor een mannetjes Britse Korthaar is het normaal om rond de 7kg te wegen. De vacht van de Britse Korthaar komt ook in verschillende kleuren. Je hebt Britse Kortharen in het grijs, grijs blauw, bruin, rood of wit. Er zit ook verschil in het patroon van de Britse Korthaar. Zo heb je bijvoorbeeld Tabby, dan zijn ze vaak gevlekt of gestreept.

Hoe verzorg je een Britse Korthaar?

Britse Kortharen zijn ook gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. Het zijn hele schone katten, die zich regelmatig zelf schoonmaken. Daarom heb je niet veel vachtverzorging nodig voor een Britse Korthaar. Als je ze een keer per week kamt met een borstel, dan zorg je ervoor dat hun vacht blijft stralen. Verder is het wel belangrijk om de juiste brokken aan te schaffen voor de Britse Korthaar.

Meest voorkomende ziekten

Aangezien de Britse Korthaar een platte neus heeft, kan het zijn dat daardoor wat aandoeningen ontstaan. Het is namelijk zo dat er een aantal erfelijke ziektes zijn die de Britse Korthaar kan hebben. Neem bijvoorbeeld HCM, dat is een hartafwijking. Daarnaast is PKD, een nierafwijking, een veelvoorkomende ziekte. De platte snuit is dus niet alleen maar mooi, het kan er ook voor zorgen dat de kat benauwd is en tranende ogen krijgt. De levensverwachting van de Britse Korthaar is ook wat korter dan andere katten. Ze worden vaak rond de 12 tot 13 jaar oud.

Related Post