Kruising

De Britse korthaar met Perzische roots

De Britse korthaar kennen we uit de Whiskas reclame; grijs kleurig, en robuust van bouw. Als we gaan kijken naar hoe het ras van de Britse korthaar tot stand is gekomen gaan we terug in de tijd en komen we uit op een kruising met de Perzische kat.

Doelbewuste fok

Kruising Britse KorthaarDe Britse korthaar is al jaren bekend in Engeland en is daar als een van de meest populaire kattenrassen. We gaan terug naar 1870 als we kijken naar wanneer de eerste Britse korthaar een show liep. Echter was de Britse korthaar toen nog niet de Britse korthaar zoals we die nu kennen.

Zoals we het kattenras nu kennen komt door het gen van de Perzische kat. De Perzische kat heeft een forsere en robuustere bouw dan de slanke Chartreux. Hoewel de Britse korthaar vroeger nog veel vergeleken werd met de Chartreux wegens zijn grijzige kleur. Na de Tweede Wereldoorlog was het aantal Britse kortharen enorm afgenomen.

Toch was er een behoefte aan het hebben van een Britse korthaar als huisdier. Ook was er een behoefte aan bepaald, wollig uiterlijk van een kat met relatief korte pootjes en een korte dikke staart. Hierom werd de Perzische kat erbij gehaald.

De Perzische kat is vandaag de dag nog een van de meest populaire katten die we kennen, en kun je herkennen aan de platte snoet en de wollige haren. Het kattenras van de Britse korthaar werd toen gekruist met de Perzische kat. En zo werd het ras weer uitgebreid en het aantal nestjes verveelvoudigt.

De Britse langhaar

Door de lange haren van de Perzische kat, werden er ook per ongeluk Britse kortharen met lange haren geboren. Om trouw te blijven aan de naam werd dit ras uiteraard de Britse langhaar genoemd. De haren van de Britse langhaar zijn echter niet heel lang, maar gemiddeld. Naast de lengte van de haren van beide rassen zijn de katten identiek aan elkaar.

Het karakter

Het karakter van de Britse korthaar is te danken aan het karakter van de Perzische kat. Het is namelijk een zeer rustig ras, en is een beetje op zichzelf. De Britse korthaar zul je daarom niet snel op je schoot zien liggen, op zijn rug, wachtend tot je langdurig met hem zal knuffelen. Liever zit de Britse korthaar bij je in de buurt, bijvoorbeeld naast je op de bank of bij je voeten op de grond. Het karakter is ook zeer zachtaardig en zal niet snel om aandacht vragen.

Wel is het noodzakelijk de kat aandacht te geven door hem af en toe te aaien, of met een speeltje te vermaken. Ondanks dat de kat relatief op zichzelf is, wil de kat zich wel geliefd en gewaardeerd voelen, anders zal het dier ongelukkig worden. Het is een prima kat om in huis te nemen als enig huisdier. Samen spelen met vriendjes zul je de Britse korthaar niet snel zien doen. Als je besluit nog een ander huisdier in huis te nemen, kies dan voor een dier dat ook rustig is van aard.