Britse Korthaar kitten aanschaffen? Hier moet je op letten!

Britse korthaar

Er zijn veel redenen waarom je geen Britse Korthaar in huis zou moeten nemen. Zo moet je door al die kattenharen niet alleen regelmatig stofzuigen, maar behoort de kattenbak schoonmaken natuurlijk ook tot de taken die je regelmatig uitvoert. Katten kunnen ook je meubels flink beschadigen en verder hebben huisdieren natuurlijk voer en inentingen nodig en dit kost allemaal geld. Ben jij echter een heuse kattenliefhebber en neem je dit allemaal voor lief? Dan is het goed om ook met een aantal andere zaken rekening te houden.

Een poes of kater?

Ten eerste moet je je bedenken of je een poes of een kater wilt. In het algemeen kun je stellen dat poezen wat terughoudender zijn qua gedrag, maar tegelijkertijd hebben poezen ook vaker last van een slecht humeur. Katers hebben daarentegen meer behoefte aan knuffelen en kunnen dus liever zijn, al scheelt het karakter natuurlijk weer van dier tot dier.

Wil je jouw eigen kater of poes gaan fokken? Houd er dan rekening mee dat dit veel energie en geld zal kosten. Heb je geen interesse in fokken, dan is het aan te raden om een poes te laten steriliseren en een kater te laten castreren voordat de puberteit begint. De puberteit van een poes begint rond de zes tot acht maanden en bij een kater begint deze bij acht tot tien maanden. Bij katers is het belangrijk om te castreren omdat zij anders gaan sproeien en dus je hele huis onder urineren om hun territorium af te bakenen. Vind je dit geen probleem? Dan kun je je kater ook pas na de puberteit laten castreren, als de kater uitgegroeid is. Eigenaren van Britse Kortharen kiezen hier soms voor, omdat deze katten dan een gespierd en vol lichaam krijgen.

Een of twee katten/poezen?

Er wordt weleens gezegd dat katten graag op zichzelf zijn, maar eigenlijk is dit niet waar. Als je namelijk een fulltime baan hebt en vaak van huis bent, dan is het echt aan te raden om (minstens) twee in plaats van een kat in huis te nemen. Eenzame katten (of poezen) kunnen namen erg vervelend gedrag vertonen en dit kun je zo’n beestje natuurlijk niet heel kwalijk nemen. Je hoeft overigens niet per se twee dure raskatten in huis te nemen. Een kat uit het asiel kan bijvoorbeeld ook prima gezelschap bieden.

Kleur

Britse Kortharen bestaan in verschillende kleuren. Bedenk dus goed welke kleur jij het liefst zou willen. Fokkers specialiseren zich veelal in bepaalde kleuren van deze kattenras. Als je al een voorkeur hebt voor een bepaalde kleur, dan maakt dit je zoektocht naar een goede fokker en jouw nieuwe huisdier een stuk eenvoudiger!

Britse Korthaar fokker

Een goede fokker is bereid om al jouw vragen te beantwoorden als je een Britse korthaar kitten wil kopen. Heb je een fokker op het oog? Let er dan op dat de omgeving waarin de katten verblijven groot en hygiënisch is. Verder moet je er ook op letten of de fokker veel tijd en aandacht besteed aan de katten en of er andere katten of honden in huis zijn. Op deze manier kom je er namelijk achter of de kittens sociaal kunnen worden opgevoed.

Britse Kortharen kosten gemiddeld rond de € 550 en de elektronische chip zit dan inbegrepen in deze prijs. Natuurlijk verschilt de prijs van cattery tot cattery. Tegenwoordig zijn Britse Langharen ook erg populair aan het worden en voor een Britse Langhaar betaal je gemiddeld iets meer, zo rond de € 600 (chip inbegrepen). Online zijn er diverse websites te vinden waar kittens te koop worden aangeboden.

Welke kitten uit het nestje?

Heb je een fokker gevonden waar je een goed gevoel bij hebt en weet je al welke kleur je graag wilt? Dan kun je een afspraak maken bij de fokker om langs te komen als er een nestje is. Heb je geluk en kun je als eerste een kitten uit dit nestje kiezen? Let er dan op met welke kitten het meteen goed klikt. Misschien klikt het bijvoorbeeld wel bij een verlegen kitten, of voel je je juist aangetrokken tot een ondeugende kitten. Uiteraard zal een verlegen of ondeugende kitten niet zijn of haar hele leven zo blijven, maar het belangrijkste is wel dat je je gevoel volgt bij het uitkiezen!

Related Post