Welke kleurstellingen zijn er van de Britse Korthaar

Britse Korthaar kleur

De Britse Korthaar, een populaire kattenras, heeft een breed scala aan kleurstellingen en patronen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende kleuren en patronen bij de Britse Korthaar:

 1. Blauw (Blue): De blauwe Britse Korthaar is een van de meest herkenbare kleuren van dit ras. Het is eigenlijk een grijsachtige blauwe tint.
 2. Crème (Cream): Crèmekleurige Britse Kortharen hebben een warme, zachte crèmekleurige vacht.
 3. Zwart (Black): Zwarte Britse Kortharen hebben een diepe, glanzende zwarte vacht.
 4. Rood (Red): Rode Britse Kortharen hebben een heldere, dieprode vacht.
 5. Chocolade (Chocolate): Chocoladekleurige Britse Kortharen hebben een rijke, donkerbruine vacht die lijkt op de kleur van chocolade.
 6. Lila (Lilac): Lilakleurige Britse Kortharen hebben een lichte, zachte grijze tint met een roze ondertoon.
 7. Cinnamon: Cinnamon Britse Kortharen hebben een warme, kaneelbruine vacht.
 8. Fawn: Fawn Britse Kortharen hebben een lichtbeige vacht.
 9. Bi-color: Dit patroon kenmerkt zich door een combinatie van wit met een andere kleur, bijvoorbeeld een blauw-witte Britse Korthaar.
 10. Tabby: Tabbypatronen komen in verschillende kleuren voor, waaronder gestreept (mackerel tabby), gemarmerd (classic tabby), en vlekkerig (spotted tabby).
 11. Colorpoint: Bij dit patroon is de kleur geconcentreerd rond de extremiteiten, zoals oren, poten, staart en gezicht, vergelijkbaar met Siamese katten.
 12. Smoke: Bij het smokkelige patroon is de bovenkant van de vacht donkerder dan de onderkant, waardoor een rokerig effect ontstaat.

Houd er rekening mee dat dit slechts enkele voorbeelden zijn, en er zijn veel meer kleuren en patronen beschikbaar bij de Britse Korthaar, sommige zijn ook zeldzamer dan andere. Elke kat is uniek en kan variaties in kleur en patroon vertonen.

Zeldzame Kleuren en Patronen

Afgezien van de meer gangbare kleuren, zijn er enkele zeldzamere kleurstellingen en patronen bij de Britse Korthaar. Een voorbeeld hiervan is de kleur “Cinnamon” en het patroon “Colorpoint”. Deze minder voorkomende varianten worden vaak zeer gewaardeerd door fokkers en kattenliefhebbers vanwege hun unieke en opvallende uiterlijk.

Veranderingen met de Leeftijd

Het is belangrijk op te merken dat de kleur van een Britse Korthaar-kitten soms verandert naarmate het ouder wordt. Sommige kittens worden geboren met een lichtere kleur en ontwikkelen geleidelijk aan hun definitieve kleurstelling naarmate ze groeien. Dit kan soms verrassend zijn voor eigenaren, maar het is een normaal fenomeen bij dit ras.

Kleurvariaties bij Ogen

Naast de vacht kunnen de oogkleuren van Britse Kortharen variëren. Over het algemeen hebben ze grote ronde ogen met expressieve blikken. De oogkleur kan variëren van koperkleurig tot diep oranje, afhankelijk van de kleur van de vacht. Bij sommige kleurstellingen, zoals de blauwe, kunnen de ogen helderder en intenser lijken.

Populaire Kleuren voor Tentoonstellingen

Binnen de wereld van kattententoonstellingen zijn bepaalde kleuren en patronen populairder dan andere. Blauwe Britse Kortharen worden vaak hoog gewaardeerd op tentoonstellingen vanwege hun klassieke uitstraling en mooie blauwgrijze vacht. Andere kleuren zoals crème en chocolade worden ook erkend en gewaardeerd door keurmeesters en fokkers.

Karakter en Persoonlijkheid

Hoewel de kleur en het patroon van een Britse Korthaar opvallend kunnen zijn, is hun karakter minstens zo belangrijk. Deze katten staan bekend om hun rustige en vriendelijke aard. Ze zijn vaak gemakkelijk in de omgang en gedijen goed in gezinnen. De persoonlijkheid van een Britse Korthaar kan net zo betoverend zijn als hun uiterlijk.

Hopelijk bieden deze toegevoegde alinea’s meer inzicht in de diversiteit en aantrekkingskracht van de kleurstellingen en patronen van de Britse Korthaar-katten.

Related Post