Brits Korthaar of Britse Korthaar

Door Admin jul27,2023

De oorsprong van de Britse Korthaar

Het ras dat we kennen als de Britse Korthaar vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Deze prachtige katten werden oorspronkelijk “Britse Blauw” genoemd vanwege hun kenmerkende blauwgrijze vacht, maar na verloop van tijd evolueerde de naam naar wat we vandaag de dag kennen als “Britse Korthaar” of “Brits Korthaar.”

De termen verklaard

In werkelijkheid verwijzen beide termen naar hetzelfde ras. De Engelse benaming is “British Shorthair,” waarbij “British” het land van herkomst aangeeft en “Shorthair” de vachtbeschrijving is. In het Nederlands heeft dit geleid tot twee gangbare schrijfwijzen: “Britse Korthaar” en “Brits Korthaar”.

Voorkeur en gebruik

De voorkeur voor de ene boven de andere schrijfwijze kan enigszins afhangen van regionale gebruiken en persoonlijke voorkeuren. In Nederland zien we vaak de benaming “Britse Korthaar,” waarbij het woord “Britse” als een meer specifieke aanduiding wordt beschouwd. Dit om onderscheid te maken tussen de Britse Korthaar en andere “Korthaar” kattenrassen, zoals de Europese Korthaar, Amerikaanse Korthaar, enzovoort.

Aan de andere kant wordt ook vaak de term “Brits Korthaar” gebruikt. Hier wordt het bijvoeglijk naamwoord “Brits” als meer informeel beschouwd, maar in de praktijk maakt het weinig verschil en verwijst het nog steeds naar hetzelfde ras.

De betoverende Britse Korthaar

Of je nu de voorkeur geeft aan “Britse Korthaar” of “Brits Korthaar,” er is geen juist of fout antwoord. Het belangrijkste is dat we het hebben over een ras dat bekend staat om zijn tedere karakter, ronde koppies en dikke, pluche vacht. Britse Kortharen zijn vaak rustige en sociale katten die uitstekend gezelschap bieden aan zowel individuen als gezinnen.

Het ras is te herkennen aan zijn stevige lichaamsbouw, korte neus en grote ronde ogen. De vacht kan naast blauwgrijs ook in verschillende andere kleuren voorkomen, zoals zwart, wit, crème, rood, en zelfs zilver. Een kenmerkend aspect van hun vacht is de dichte ondervacht, wat zorgt voor dat pluche uiterlijk.

Een regenboog van kleuren

Hoewel de naam “Britse Korthaar” of “Brits Korthaar” vaak wordt geassocieerd met de blauwgrijze kleurvariant, zijn er tegenwoordig vele andere kleuren en patronen erkend en geliefd bij kattenliefhebbers over de hele wereld.

Related Post