Wat doen katten wanneer ze buiten zijn?

Door Admin mrt16,2020

Wat doen katten wanneer ze buiten zijn?

Iedereen die één of meerdere katten heeft, weet dat ze altijd een tijdje van huis zijn, maar waarom eigenlijk? Honden doen dat toch ook niet. Nee, dat klopt. Wil je de reden weten waarom katten graag een tijdje van huis zijn? Dat leggen we je graag uit.

Katten bakenen hun territorium af

Katten zijn afstammelingen van de tijger die in het wild leeft. Echte jagers dus. Binnen passen de katten zich aan, maar op het moment dat ze naar buiten gaan, komt het overlevingsinstinct weer in de kat naar boven. Katten laten een geurtje achter waardoor ze weten waar ze zijn geweest.  De geur die ze achterlaten is afkomstig uit de urine en voetzooltjes. Hoe meer de kat of kater buiten is hoe meer geuren er verspreidt worden.

Katten rusten vooral

Zowel binnen als buiten genieten katten vaak door te rusten, het liefst in de zon. Vaak op dezelfde plek. Doordat katten hun eigen territorium perfect kennen, weten de kat of kater ook meteen de te vluchten wanneer er gevaar dreigt.

Moet je katten naar buiten laten?

Katten zijn zoals net al besproken jagers en vinden het buitenleven fijn, dus dat is moeilijk te ontzeggen, vooral als je in een wat rustigere buurt woont, kan dat makkelijk. Woon je bij een drukke straat met voertuigen die harder dan 50 km/uur rijden dan is het een heel ander verhaal.

De keuze ligt altijd bij het baasje. Wanneer je katten van het buitenleven ontziet gaan ze eerder de meubels die in je huis staan als speelattributen zien en daar wordt het meubilair niet mooier van.

Risico’s van het buitenleven beperken

Je kat naar buiten laten. Er zitten risico’s aan verbonden, maar kun je die beperken? Ja, dat kan zeker. Woon je in een drukke omgeving, dan doe je er verstandig aan om de kat binnen te houden wanneer het donker is of het spits is. Hoe krijg je de kat binnen, zorg dat het rond de tijd van spits of wanneer het donker begint te worden er eten voor de kat klaar staat, wanneer je op steeds dezelfde tijd eten maakt voor de kat, zal die elke keer op dat moment terugkomen.

Wanneer je je kat of kater toch naar buiten laat wanneer het donker is, voorzie die dan van één reflector. Dat zien voertuigen. Castreren helpt ook bij de veiligheid van je kat. Een gecastreerde kat(er) zwerft en vecht minder. Castreren kan je doen bij Dierenkliniek ‘t Leijdal. Wanneer je nog meer informatie wil over de levenswijze van katten kun je ook bij deze dierenkliniek terecht.

Related Post