Zo houd jij je kat fit en gezond

Jij houdt van je kat, dat is logisch. En daarom is het belangrijk dat je kat zo lang mogelijk fit en gezond blijft. Zowel voor de kat, als voor jou! Maar hoe houd je je kat gezond en fit? Je kat kan verschillende ziektes oplopen die je kunt voorkomen door goed voor je kat te zorgen. Lees in deze blog tips hoe je je kat gezond en fit kunt houden.

Een gezonde en fitte kat

Om je kat goed te verzorgen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende. Check je kat regelmatig op vlooien. Krabt je kat vaker dan normaal? Dan kan het zijn dat je kat vlooien heeft. Daarnaast is regelmatig ontwormen verstandig om te doen. Elke drie maanden is voldoende. Een kat hoef je niet te wassen, dat doen ze zelf al. Ze vinden het namelijk helemaal niet prettig om nat te worden en hebben een speciale ruwe tong om zichzelf te reinigen. Het is verder natuurlijk nooit verkeerd om jaarlijks je kat te laten controleren bij de dierenarts. Zo voorkom je eventueel klachten en weet jij zeker dat je kat goed in zijn vel zit.

Voorkom blaasontsteking bij je kat

Net als mensen, kunnen katten ook ziek worden. Zo kunnen ze last krijgen van blaasstenen. Blaasstenen bij katten is een van de meest voorkomende urineweg-aandoeningen. Hierbij worden er als het ware een soort van steentjes ontstaan in de urine. Dat kan komen door bepaalde voeding en te weinig water drinken. Blaasstenen kunnen een oorzaak zijn van blaasontsteking bij je kat. Je kunt dit voorkomen door een aantal symptomen te herkennen, voordat je kat veel pijn krijgt. Er zijn verschillende teststrips verkrijgbaar waar je de urine van je kat mee kunt opvangen en kunt testen op blaasstenen. Hieronder nog een aantal symptomen waaraan je kunt zien dat je kat last heeft van blaasstenen:

  • Bloed in urine
  • Persen op de urine
  • Pijn bij het plassen (dit kun je herkennen doordat je kat miauwt op de kattenbak)

Je kunt het ook herkennen wanneer je kat steeds naar de kattenbak loopt om kleine beetjes te plassen.

Related Post