Wat probeert mijn kat mij te vertellen?

Als huisdiereigenaar is het natuurlijk zaak dat je je huisdier de verzorging geeft die het beestje verdiend. Dit is helaas in veel gevallen niet heel gemakkelijk. De communicatie met de huisdieren verloopt namelijk grotendeels non-verbaal. Het is dan ook aan jou als huisdiereigenaar de taak om deze non-verbale vormen van communicatie te herkennen. Om je hierin een beetje op weg te helpen geven we je in deze blogs enkele voorbeelden omtrent non-verbale communicatie van katten!

De staart

De staart van een kat is vaak veelzeggend over de gemoedstoestand van het de kat. Het is daarom altijd belangrijk om de staart van de kat in de gaten te houden als je wilt weten hoe het met het beestje gaat. Als de staart omhoog staat met een krul erin, dan weet je dat de kat gelukkig is. Een staart die tussen de achterpoten hangt duidt op angst. Ditzelfde geldt overigens voor een staart waarop alle haren recht omhoog staan. Zo zijn er nog tal van emoties af te lezen aan de staart van de kat. Als je hier als katteneigenaar van op de hoogte bent, dan kun je hier ook naar handelen. Wanneer je bijvoorbeeld ziet dat het beestje angstig is, dan kun je de kat even vastpakken en aaien. Zo zal het beestje weer tot rust komen.

Plasgedrag

Het plasgedrag van de kat is misschien niet het eerste waar je interesse in zult tonen als katteneigenaar. Toch is het enorm belangrijk om het plasgedrag van de kat in de gaten te houden. Als de kat veel vaker plast dan normaal of moeite heeft met plassen kan dit namelijk duiden op blaasstenen bij katten of blaasontsteking bij katten. Het is belangrijk om deze signalen zo snel mogelijk op te pikken zodat je de kat de benodigde medicatie kunt geven. Hoe langer de beesten rondlopen met blaasstenen of een blaasontsteking, hoe schadelijker dit is voor de kat. In de meeste gevallen kun je de ziekten verhelpen met een simpele medicatie, maar in sommige gevallen is een bezoek aan de huisdierenarts vereist. Een huisdierenartsbezoek is misschien een dure aangelegenheid, maar is in de meeste gevallen wel de beste uitkomst. Je weet dan zeker dat jouw kat de zorg krijgt die het beestje verdiend!

Related Post