De wolf heeft zich al een tijdje gevestigd in Nederland

Door Admin feb25,2022

De wolf is een hele tijd weggeweest uit Nederland maar heeft zich hier nu weer op verschillende plaatsen gevestigd. De Veluwe blijkt een hotspot te zijn voor wolven en hier is enkele jaren geleden zelfs het eerste nestje geboren. Veel mensen zijn enthousiast over de terugkeer van de wolf in Nederland. De wolf kan voor onder andere schapenhouders echter tot overlast leiden. Omdat de wolf een beschermde diersoort is, wordt er veel gebruik gemaakt van Schapenhekken om vee te beschermen tegen de wolf. Ook voor mensen die in de buurt van het leefgebied van de wolf wonen kan dit spannend zijn.

De wolf is een beschermde diersoort

Omdat er steeds meer vee werd gehouden werden er ook steeds meer wolven afgemaakt. Op een gegeven moment was de wolf hierdoor zelfs bijna uitgestorven in Europa. Er werd toen een maatregel genomen om te voorkomen dat de wolf helemaal zou uitsterven binnen Europa. Die maatregel was het benoemen van de wolf tot een beschermde diersoort. Dit betekend dan ook dat het doden van wolven in Nederland verboden is. Daarnaast is ook het vangen en het verjagen van de wolven verboden. Om toch hun vee te kunnen beschermen kunnen schapenhouders gebruik maken van Schapengaas. De wolf is namelijk een groot probleem voor vele schapenhouders.

Het enthousiasme over de wolf is afgenomen

Toen de wolf voor het eerst in Nederland werd gespot waren vele mensen hier erg enthousiast over. Natuurbeschermers waren onder andere erg enthousiast vanwege de rol van de wolf in het ecosysteem. Dit enthousiaste nam bij veel mensen echter al snel af toen onder andere bleek dat de wolven vee hadden doodgebeten. Voornamelijk schapenhouders hebben om deze reden dan ook een groot probleem met de wolven. Een van de voorkomende problemen is dat niet alle schappen makkelijk kunnen worden afgeschermd voor de wolf. Ook voor mensen met honden kan de wolf een probleem vormen. Honden kunnen namelijk door de wolf worden gezien als een indringer wat tot problemen kan leiden.

Sinds wanneer is de wolf in Nederland?

De wolf is al eerder in Nederland geweest maar is toen voor vele jaren niet meer in Nederland gezien. Sinds 2015 worden er echter weer wolven gespot in Nederland. Het is wel goed om in gedachte te houden dat niet alle wolven die in Nederland zijn gezien zich hier ook hebben gevestigd. Het is namelijk zo dat van de meeste wolven die in Nederland zijn gezien bekend is dat deze op doortrek waren. Er zijn wel een aantal wolven die die zich in Nederland hebben gevestigd. Er is in 2019 ook voor het eerst in hele lange tijd een nestje met wolvenpups geboren. Dit gebeurde dus op de Veluwe waar in de wolven zich 2018 al hadden gevestigd.

Waar in Nederland is de wolf actief?

Het is bekend dat de wolf op bijna de helft van het Nederlandse oppervlak actief is. Er zijn echter wel een aantal plaatsen waar de wolf een stuk vaker voorkomt. Dit zijn onder andere Drenthe, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. De veluwe is daarnaast dus ook een goede plek gebleken voor de wolf om zich te vestigen. In het begin had de wolf zich gevestigd op de Noord-Veluwe. Tegenwoordig heeft de wolf zich echter ook gevestigd op de Midden-Veluwe. In de provincie Friesland worden daarnaast vaak zwervende wolven waargenomen. Tenslotte is het bekend dat er steeds meer wolven territoria zijn net over de grens in België en Duitsland.

 

Related Post